Edward Cullen Sucks

O scrisoare deschisă catre Federaţia Română de Turism şi Servicii

România are o problemă de imagine. În Vest, oamenii asociază România cu regiunea cunoscută drept Transilvania – care trezeşte în minte imagini cu păduri înecate în ceaţă, creaturi supranaturale, castele antice, caleşti purtate de cai şi, desigur,vampiri. Dar în ciuda isteriei fanilor turbaţi iubitori de vampiri şi a valului de filme şi cărţi pe această temă (care nu dau niciun semn că ar fi pe cale de dispariţie), românii au încercat de zeci de ani să se distanţeze de tema pentru care sunt cel mai mult cunoscuţi.

Dar, fiind provocaţi de economia din ce în ce mai slabă şi de nivelul în scădere de turism, în 2013, Federaţia Română de Turism şi Servicii a eliberat un comunicat de presă prin care anunţa că sunt gata să îşi îmbrăţişeze identitatea, de cămin al lui Dracula şi al altor figuri supranaturale şi literare. Această decizie se datorează probabil faptului că majoritatea turiştilor care vizitează România sunt entuziaşti ai vampirilor, iar fără aceştia, România nu prea are nimic care să o scoată in evidenţă faţă de alte destinaţii est-europene.

Conform unui articol pe care l-am găsit, scris în urmă cu aproape un an:

„În sfârşit, autorităţile locale din Transilvania au înţeles că mitul lui Dracula reprezintă un mijloc neegalat de promovare a turismului”, a spus Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei de Turism, la anunţarea planului, conform agenţiei naţionale de ştiri din România, Agerpres. „Toate aceste locuri pline de istorie din Transilvania pot în sfârşit deveni acum destinaţii turistice renumite internaţional, cu beneficii nu doar pentru turismul din regiune, dar şi pentru economia noastră în general.”

Federaţia de Turism şi Servicii a spus că turismul Dracula ar putea fi un boom „uriaş” dacă i se schimbă imaginea şi este prezentat într-o manieră moderă folosind fonduri europene până în 2020. Anul trecut, agenţia a făcut echipă cu S&S Travel pentru a lansa un proiect-pilot pentru selecţia pieţelor asiatice numit „Turul Descoperiţi-l pe Dracula”, într-o încercare de a creşte fluxul de turişti. Proiectul trebuia să se extindă şi în Statele Unite şi în Europa, dar apare inactiv în 2013.

Din nefericire, acest plan anume pare să se fi destrămat – site-ul „Turul Descoperiţi-l pe Dracula” nu mai este activ. Există o ofertă mică de Tururi Dracula, dar sunt mici şi ieftine. Adevăraţii fani ai vampirilor vor să se conecteze cu istoria autentică, şi nu cu o reproducere ieftină. Ca cercetător care pune accentul pe literatură comparată, istorie, cu un interes viu pentru literatura supranaturală de început, călătorii şi cultură – sunt încrezător că pot face mai mult. De fapt, cu resurse minime, sunt convins că pot dubla turismul român în doar un an.

Vedeţi dumneavoastră, nu este suficient să îmbunătăţiţi infrastructura şi să oferiţi tururi ale reperelor României şi ale regiunilor istorice. Trebuie să le daţi un sens. Trebuie să le faceţi super. Trebuie să îi faceţi pe oameni să le pese. Cel mai simplu mod de a ajunge la potenţialii vizitatori este printr-un mijloc pe care îl folosesc deja – romane supranaturale de dragoste şi erotică vampirică. Aceste cărţi se găsesc deja la marginea temelor româneşti, dar trebuie ca legăturile să fie făcute mai bine. Cel mai bun mod de a face asta este prin a oferi cazare gratuită, evenimente şi programe pentru autori care excelează în acest gen şi care au o platformă stabilită.

Trebuie de asemenea să vă asiguraţi că ofertele şi programele se aliniază cu idealismul progresiv al economiei moderne, globalizate (conforme cu normele de protecţie a mediului, autentice, stabilizatoare pentru economie). Nu este suficient să oferiţi un tur amuzant sau o oportunitate, vizitatorii trebuie să ştie că „amprenta de carbon” a lor este mică şi administrată etic. Aveţi nevoie de un program devotat susţinerii, atât culturii cât şi din punctul de vedere al mediului.

Am subliniat câteva dintre ideile mele în aplicaţia pentru programul Fulbright. Deşi proiectul meu va genera mai mult turism şi va aduce România în atenţia turiştilor, crescând astfel numărul vizitatorilor, cu mai multe resurse aş putea să am un impact mult mai mare – de aceea am iniţiat şi o campanie Kickstarter pentru a cumpăra castelul Bran. Deşi este puţin probabil să i se asigure fonduri, când o voi prezenta în octombrie, sectoarele media înfometate de poveşti legate de Holloween vor arăta un interes rapid. O folosesc ca pe un exemplu despre cum să se creeze un conţinut viral cu scopul de a obţine expunere gratuită şi de a mări gradul de conştientizare.

Deşi Castelul Bran este în mod evident cel mai faimos reper şi are deja un program de turism centrat în jurul lui Dracula, poate ar trebui să fie folosit mult mai eficient. Unele dintre ideile mele sunt subliniate în planul proiectului Kickstarted. Dar sincer, aş putea să am un impact similar cu un castel mai mic sau mai puţin cunoscut, un conac sau o moşie.

De fapt, plănuiesc o altă campanie Kickstarter pentru 2014, pentru a strânge un milion de dolari pentru retragerea/spaţiul de lucru comun al unui scriitor. Voi cumpăra castele şi imobile în Europa. Proiectul şi campania mea vor avea multă publicitate şi am legat prietenii online puternice pe care le pot folosi pentru a mă asigura că această campanie primeşte o tonă de trafic gratuit.

Voi scrie de asemenea o lucrare non-beletristică şi voi realiza un documentar despre restaurarea castelului şi desfăşurarea unor programe de scris aici.

Dar aş putea alege un castel în Italia, Ungaria, Germania sau altă parte.

Dacă nu îmi daţi un castel în România

Pun pariu că există multe imobile vechi impresionante sau castele în România care se prăbuşesc sau sunt în posesia guvernului (sau de vânzare la preţuri de nimic).

Pentru în jur de un milion de dolari, aţi putea cumpăra unul şi mă ajuta pe mine să îl pun la punct pentru a îl folosi ca un refugiu de scris cărţi de ficţiune sau nu cu specific românesc. Am multă experienţă cu proiectele mari, administrarea angajaţilor şi un buget mare şi organizarea evenimentelor. Am de asemenea trecere mare în cercurile scriitorilor independenţi, care îşi publică singuri lucrările. Proiectele vor fi la vedere iar eu voi continua să desfăşor evenimente demne de ştiri sau programe pentru a încuraja conţinutul viral. Vom avea concursuri pentru a alege care scriitor să vină şi să stea aici. Proiectul în sine şi sutele de cărţi inspirate din România pe care le va genera vor lucra continuu pentru a păstra România în imaginaţia populară şi pentru a încuraja turismul.

După prgramul iniţial, voi continua să folosesc castelul drept destinaţie majoră de turism, aducând mii de oameni în România în fiecare an şi asigurându-mă că România rămâne pe lista cu locuri de vizitat a tuturor.

De ce să nu împrumut un castel, pur şi simplu?

Pentru a conduce destinaţii turistice de succes, locaţiile trebuie să aibă proprietari particulari şi să fie administrate particular. Dacă sunt administrate doar de angajaţi guvernamentali, deciziile importante sunt lăsate pe mâna unui comitet birocratic, ce poate fi încet şi deconectat de la adevăratele dorinţe alte posibililor turişti.

Ca proprietar al unei afaceri mici, reputaţia mea (şi averea) vor fi investite în acest proiect, ceea ce înseamnă că voi munci neîncetat pentru a îmbunătăţi serviciile, a creşte satisfacţia vizitatorilor şi pentru a mă extinde. Castelul mă va costa, fără-ndoială, o mulţime de bani pentru a fi întreţinut, ceea ce înseamnă că va trebui să continui să aduc noi turişti pentru a ţine lucrurile în mişcare.

Cu toate acestea, ne vom asigura că fluxul de turişti va fi benefic pentru regiune prin sprijinirea fermierilor şi meşteşugarilor locali, oferind locuri de muncă şi folosind mulţi bani în comunitate. Cedarea unui castel pentru a fi folosit de autori care scriu literatură de inspiraţie română este un eveniment media în el însuşi, simplul fapt va genera mai multă publicitate gratuită în ziarele internaţionale şi media decât toate celelalte eforturi.

România nu are nevoie de un parc de distracţii, are nevoie doar de imagine mai bună, de marketing online media şi de un efort pentru a reintra în legătură cu asociaţa majoră a minţilor vestice – legătura dintre geografia şi istoria ei şi literatura paranormală şi fantastică. Acum că România este pregătită să îmbrăţişeze rolul ei de inspiraţie pentru literatura supranaturală, există pericolul că se vor construi destinaţii turistice şi parcuri de distracţii ieftine şi de prost-gust, când vizitatorii caută de fapt o experienţă autentică.

Odată ce încep, proiectul meu cu castelul va genera turism serios prin consemnarea constantă pe blog, actualizări prin proiectele de restaurare, documentarul şi cartea mea şi toţi ceilalţi bloggeri/scriitori care stau cu mine. O singură decizie (de a-mi da castelul) şi o mică investiţie vor pune turismul românesc pe autopilot – daţi-mi doar un castel şi voi vă puteţ relaxa pentru următorii ani, privind cum cresc fondurile din turism.

Deci dacă încercaţi să veniţi cu noi moduri de a vă folosi bugetul şi de a creşte turismul în România, nu mai trebuie să căutaţi. Găsiţi-mi un castel. Lăsaţi-mă să vin şi să vă transform industria de turism. Luaţi legătura cu mine pentru un plan de afaceri mai detaliat sau pentru întrebări.

Like this Article? Share it!

About The Author

Derek Murphy is finishing a PhD in comparative literature with an emphasis on mythological influences on pop culture. He's been living abroad for almost 20 years, and is currently shopping for castles in Romania.

Leave A Response